Direktlänk till inlägg 7 januari 2010

Om ägartillskott

Av Costanza - 7 januari 2010 15:12


Om man inte vill låna eller inte har en rörelse som genererar nog mycket inkomster så kan ett fotbollslag införskaffa likvida medel via ägartillskott. Ägartillskotten kan göra så att en klubb har råd att värva nya spelare även fast verksamheten egentligen går back. Detta utnyttjas bl.a av ett Manchester-lag som har en ägare i form av en shejk. Han är rik. Väldigt rik.


Manchester Citys verksamhet har dock sedan shejk Mansour Bin Zayed al-Nahyan intåg i klubben gått med mer än 1 miljard i förlust. Orsakerna till detta är många. En orsak är att klubben gått bärsäkargång på transfermarknaden och bl.a handlat upp en hel arme av forwards. En annan är att lönekostnaderna skjutit i höjden efter alla nya feta kontrakt som skrivits senaste året.


Är det något fel med detta? Mitt svar är nej med vissa reservationer. Just nu pumpas det in pengar till de som går till Champions League varje år och för att något lag ska kunna konkurrera med dessa måste de ju kunna få in pengar från någon annanstans. Dock är problemet just nu i City att de har en alldeles för låg omsättning och med tanke på alla kostnader klubben måste handskas med så lär det krävas ägartillskott ett bra tag till innan organisationens verksamhet står på plus igen. Skulle då den käre shejken få för sig att det inte är så kul längre att pumpa in pengar sitter CIty i en riktigt dålig sits. En trupp med en lönekostnad som inte är av denna jord och ett projekt som bara är halvfärdigt. Det är förstås ett mardrömsscenario och förhoppningsvis ska inte det ske.  


Citys plan är  förmodligen inte att "ekonomiskt dopa" sig i alltför många år utan de vill garanterat så snabbt som möjligt hitta en långssiktig stabilitet där verksamhet går plus varje år.


För att nå dit så bör klubben:

1. Komma till CL och göra det vid mer än bara ett tillfälle.

2. Hitta en mer sund lönestruktur.

3. Locka till sig nya fans och sprida varumärket Manchester City över hela världen.

4. Utvidga nuvarande arenan för att kunna få in mer publikintäkter

5. Kunna locka till sig unga talanger och utveckla dem till stjärnor så att de inte hela tiden behöver shoppa färdiga spelare för bisarra summor.


Det är en lång väg dit för City och det kan bli svårt att att lyckas bryta sig in bland "the big four" redan i år för en sak är säker, ingen av topplagen kommer ge bort CL-platsen till City frivilligt och med lag som Tottenham och Aston Villa vilt jagande så är konkurrensen om en topp fyra placering hårdare än någonsin.

 
 
Ingen bild

Jagge

8 januari 2010 15:31

Intressant, att CL har blivit en viktigare del för att "storlag" ska kunna klara sig ekonomisk har väll ingen undgått.

Frågan är Costanzas? I PL har vi tre lag som bör ta en plats till CLm, de tre som ligger i topp nu. Sedan har vi ett gäng lag som alla vill komma till CL. Aston Villa, Liverpool, Man City och Tottenham.

Som du skrev som första punkt så behövs CL pengar. Finns det plats för så många lag som satsar när det "bara" finns 4 platser. Eller har man råd att missa CL ibland? Själv tror jag inte det och det gäller både ekonomisk, sportsligt och status klubben har. Se bara på Liverpool, oddsen på att deras kanske största stjärna och kanske en av världens bästa anfallare ska byta klubb om inte Pool tar en CL plats nästa år har sjunkit som en gråsten.

 
Ingen bild

Costanza

8 januari 2010 16:33

Lite det som är problemet. För att ha en verksamhet rullande behövs inkomster. Ju mer kostnader ett lag har ju mer inkomster behövs. Om man satsar hårt genom värvningar och nya kontrakt så ökar givetvis kostnaderna och har man ingen oljemiljardär som kan pumpa in pengar behöver man inkomster från t.ex Champions League för att gå plus. Jag tror Liverpool har råd att missa CL på samma sätt som Bayern hade råd att missa CL eftersom de båda lagen har en stor fanskara och kan få in pengar bl.a genom souvenirförsäljning. Sedan kan man givetvis få in pengar via Euro League också så allt står ju inte och faller med om man kommer till CL.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Costanza - 29 januari 2010 10:33

Hejsan! Bloggen har flyttats till http://blogg.aftonbladet.se/pl Mvh/Costanza ...

Av Costanza - 28 januari 2010 23:42

Om Robinhos flytt till Santos Nu är det klart, Robinho får en tidig sommarsemester. Jag är medveten om att han kanske kommer behöva spela lite fotboll då och då under den sex månader långa period som han kommer tillbringa i Santos. Mer än i C...

Av Costanza - 28 januari 2010 20:49

  Lördag 16.00   Birmingham-Tottenham (sänds på Canal+ Sport 2)   Tips: X   Fulham-Aston Villa (sänds på Canal+ Sport extra)   Tips: X   Hull-Wolves   Tips: 1   Liverpool-Bolton (sänds på Canal+ Sport 1)   T...

Av Costanza - 28 januari 2010 16:49

Sky kommer i april lansera deras nya 3D kanal där man kommer kunna se fotbollsmatcher i 3D och redan på söndag kommer 9 utvalda pubar sända matchen Arsenal-United i 3D. Min spontana reaktion är att detta är hur kul som helst. Har sett rätt må...

Av Costanza - 28 januari 2010 14:42

  Stryktipset 128 rader   1. Liverpool-Bolton = 1 Tio tidningars tips: 10-0-0 2. Birmingham-Tottenham = 1X Tio tidningars tips: 6-3-1   3. Fulham-Aston Villa = 1X Tio tidningars tips: 6-3-1   4. Hull-Wolves = 1 ...

Rule Britannia

Fråga mig

0 besvarade frågor

Premier League på Canal+

Premier League på webben

Spela på stryktipset

Presentation


Costanzas Premier League Blogg

Senaste inläggen

Premier League grejer

Arkiv

RSS

Länkar


Ovido - Quiz & Flashcards